Gazdálkodás
a pénzügyi adottságokkal
és lehetőségekkel

Facebook linkedin Twitter

Kérdése van? Telefon: +36 1 302 4443

Menüpontok
Hírlevél
69. szám - 2016-06-06

Egy újabb kedvező kutatás-fejlesztési és innovációs pályázat a közép-magyarországi vállalkozások részére

A "Vállalati_KFI_16 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás igényelhető K+F+I projektekhez a Közép-Magyarországi Régióban.

A „Vállalati_KFI_16 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázat keretében a korábbinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik megvalósításához a közép-magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok. Ez a pályázat új vagy módosított termékek, technológiák és/vagy szolgáltatások kifejlesztéséhez nyújt 80-500 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást, a Közép-Magyarországi Régióban. A pályázatok a kitöltő program megjelenésétől 2016. augusztus 17. napjáig nyújthatók be első alkalommal.

Kutatás-fejlesztés pályázat

A „Vállalati_KFI_16 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázatot a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal hirdette meg június első hetében, 21 milliárd forintos kerettel. A pályázaton a KKV vállalatok és a nagyvállalatok is részt vehetnek, önállóan, vagy más vállalkozásokkal és/vagy egyetemekkel konzorciumi együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük finanszírozására. A felhívás keretében olyan projektek támogathatók, amelyek illeszkednek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott ágazati prioritások valamelyikéhez. A pályázat fókuszában a fejlesztési költségek támogatása áll. Így ebben a pályázatban csak a fejlesztési feladatok megvalósításához és/vagy a fejlesztés keretében létrehozott új termékek és szolgáltatások piacra viteléhez közvetlenül szükséges költségek támogatása lehetséges.

A pályázat részletei:

Kik pályázathatnak: A pályázaton az olyan, legalább 2 lezárt üzleti évvel rendelkező mikro-, kis- és középvállalatok, valamint nagyvállalatok indulhatnak, amelyek az utolsó lezárt üzleti évben legalább 1 fő statisztikai állományi létszámmal rendelkeztek, és saját tőkéjük nem volt negatív. A pályázaton nem vehetnek részt a mezőgazdasági vagy halászati tevékenységet folytató vállalkozások. A pályázaton önállóan, vagy legfeljebb 3 tagú konzorciumban is el lehet indulni. Figyelem! A pályázat keretében csak a Központi Régióban (Budapest, Pest megye) megvalósításra kerülő fejlesztések támogathatók.

Elnyerhető támogatási összege: 80-500 millió forint. Konzorcium esetén mindem konzorciumi tagra eső támogatási résznek el kell érni a 80 millió forintot.

Támogatás aránya: Kísérlet fejlesztés esetén 25-45 % (eredmények széles körű terjesztése esetén (40-60 %). Ipari kutatás esetén 50-70 % (az eredmények székes körű terjesztése esetén 65-80 %). Csekély összegű támogatás esetén 100 %. Kutatási infrastruktúrára irányuló beruházás esetén 50 %. Vásáron való részvétel esetén 50 %.

Támogatható tevékenységek, elszámolható költségek: Önállóan csak a kísérleti fejlesztés (prototípus kialakítás) költségei támogathatók (bér- és anyagköltség, külső szolgáltatások), és ezek arányának el kell érni a projekt teljes elszámolható költségének 50 %-át. Minden más csak akkor támogatható, ha a támogatott fejlesztésben van kísérleti fejlesztés. Így a kísérleti fejlesztéshez kapcsolódóan támogatható az ipari kutatás költsége, a kutatási infrastruktúra részét képező eszközök és az immateriális javak beszerzése, a projekt megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások, valamint a kiállításon és a vásáron való megjelenés költsége.

Megvalósítás és vállalások: A támogatott fejlesztést a támogatási döntést követő 24 hónap alatt kell megvalósítani. A pályázónak vállalnia kell a fejlesztés célját képező prototípus létrehozását (adott esetben a fejlesztési eredmények széles nyilvánossághoz való eljuttatását). A fejlesztési eredmény know-how dokumentációban történő rögzítését vagy iparjogvédelmi oltalom megszerzését. A fejlesztés során megvalósított új termékből és/vagy szolgáltatásból, illetve az új technológia hasznosításából, az elnyert támogatás 30 %-át meghaladó árbevétel elérését, és az export árbevétel legalább 5 %-kal történő bővítését (vagy export árbevétel elérését). 1 új kutatás-fejlesztési munkahely létrehozását. A vállalásokat a fejlesztés befejezését követő 2 évben kell teljesíteni.

A pályázatok benyújtása a kitöltő program megjelenésétől lehetséges,
és az első értékelési kör 2016. augusztus 17. napján kerül lezárásra.

Hogyan lehet hatékonyan felkészülni ezekre a pályázatokra?

K+F tanúsítvány megszerzése
Az egyik legfontosabb teendő az ún. K+F tanúsítás megszerzése, a tanúsítási eljárás sikeres lebonyolítása a pályázat tárgyát képező fejlesztésére. A tanúsítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) folytatható le, a fejlesztés és a pályázat benyújtása előtt. Az SZTNH által kibocsátott K+F tanúsítványt, igazolja, hogy a tervezett fejlesztés a hatályos jogszabályok szerinti kutatás-fejlesztési tevékenység, amelyet a kérelmező saját tevékenység körében végzett fejlesztésben valósít meg. Mivel a kutatás-fejlesztési pályázatok esetén ez alapvető feltétele, és a pályázati rendszer köteles elfogadni a tanúsítás eredményét, ezért a tanúsítás megsokszorozza a pályázatok nyerési esélyét. Bővebben a tanúsításról »

(Külön előny, hogy a K+F tanúsítás adókedvezményre is jogosít: A kutatás-fejlesztési projektek esetén adóalap-kedvezmények igénybevételével tovább lehet növelni a kedvezmények körét, a kutatás-fejlesztési projektek vissza nem térítendő támogatás feletti részével csökkenthető a társasági és a helyi iparűzési adó alapja.)

Időben történő felkészülés
Mivel a K+F+I pályázatok az átlagosnál kidolgozottabb pályázati dokumentációt, és nagyobb felkészültséget igényelnek, ezért érdemes időben elkezdeni a munkát: a feltételek, a célok és a lehetőségek vizsgálatát, az ezeknek megfelelő a projekt felállítását, a tanúsítás lebonyolítását, a műszaki, a pénzügyi és az iparjogvédelmi dokumentáció elkészítését. Kérje kollégáink segítségét!

Társaságunk a hazai piacon egyedülálló innovációs menedzsment technológiát alakított ki, amellyel kreatív partnere tud lenni a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek megvalósításában, a K+F+I pályázati lehetőségek hatékony kihasználásában. Nálunk egy kézben van a kutatás-fejlesztési vagy az innovációs projekt felállítása, a K+F tanúsítvány megszerzése, a pályázatok teljes körű lebonyolítása, az iparjogvédelmi bejelentések és a szerződések elkészítése, az adókedvezmények érvényesítése. 

? Innovációs szolgáltatásunkról bővebben » Innováció menedzsment
? 
A K+F tanúsítási szolgáltatásunkról bővebben » K+F tanúsítás

Díjazásunk beépíthető a pályázati költségvetésébe,
ezért költségeinkre 50 %-os támogatást vehet igénybe!

A pályázati felhívás részletei elérhetőek illetve letölthetőek az alábbi linkről
» Vállalati_KFI_16 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

Amennyiben érdeklik a további részletek, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!


Kiss János József, innovációs konzultáns
mobil: +36-30-977-59-32, e-mail: kiss.janos.jozsef@glosz.hu

Egri Adrienn, pályázati tanácsadó
mobil: +36-30-535-48-22, e-mail: egri.adrienn@glosz.hu

Zsombók András, innovációs konzultáns
mobil: +36-30-640-35-45, e-mail: zsombok.andras@glosz.hu

kutatás-fejlesztés

innováció

pályázat

Oszd meg másokkal is!
Visszahívás kérése

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Kérjük adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt elérhetőségén.


Ajánlat kérése

Segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors ajánlatunkat! Kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Ajánlatkérés

Hírlevél feliratkozás

Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy azonnal értesülhessen a legfrissebb híreinkről, pályázati lehetőségekről!Elfogadom az oldal felhasználási feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
K+F és iparjogvédelmi tanácsadás

Az alábbi linkről letölthető díjtáblázatunk K+F és iparjogvédelmi tanácsadási feladatokhoz. Kérdés esetén kérje tanácsadóink segítségét a kapcsolat menüpontban.

Letöltöm

  Válasszon szolgáltatásaink közül!

Tájékozódjon a lehetőségekről, és keresse tanácsadóinkat.

  • Forrásszerzés
  • Bankkapcsolatok optimalizálása
  • Kontrolling rendszer és módszertan
  • K+F tanúsítás
  • Kereskedői szolgáltatások
  • Pénzügyi projektmenedzsment
  • Innováció menedzsment
  • JLO