Gazdálkodás
a pénzügyi adottságokkal
és lehetőségekkel

Facebook linkedin Twitter

Kérdése van? Telefon: +36 1 302 4443

Menüpontok
Hírlevél
56. szám - 2015-08-20

Elindulnak a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok!

Szeptember első hetében 5 kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) pályázat kerül meghirdetésre, 170 Mrd Ft-os keretösszeggel. Az 5 pályázatból 2 nyújt a vállalkozások széles köre számára is érdemleges támogatási lehetőséget:

Szeptember első hetében 5 kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) pályázat kerül meghirdetésre, 170 Mrd Ft-os keretösszeggel. Ez a csomag már tartalmazni fogja a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeihez igényelhető vissza nem térítendő támogatási lehetőségeket is.

K+F, és Innovációs pályázatok

Az 5 meghirdetésre kerülő pályázatból valójában 2 pályázat nyújt a vállalkozások széles köre számára is érdemleges támogatási lehetőséget:

 • A GINOP-2.1.7.-2015 kódszámú, „Prototípusfejlesztés” című kiírás alapján mikro-, kis- és középvállalkozások pályázathatnak új termékek és/vagy szolgáltatások kifejlesztéséhez 10-50 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra. A támogatott fejlesztés során a pályázónak létre kell hoznia a célkitűzésben meghatározott termék és/vagy szolgáltatás prototípusát, ezért a fejlesztésnek legalább a teljes költségvetés 25 %-ig kísérleti fejlesztést kell tartalmaznia. A támogatás mértéke mikro- és kisvállalkozások esetén 45-70 %, középvállalkozások esetén 35-60 % lehet.
 • A GINOP-2.1.1.-2015 kódszámú, „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című kiírás alapján gazdasági társaságok pályázathatnak új termékek és/vagy szolgáltatások kifejlesztésére, valamint az új termékek és/vagy szolgáltatások iparszerű hasznosításához, piacra viteléhez szükséges műszaki-technikai feltételek megteremtésre. Az elnyerhető támogatás összege 50-1000 millió forint, a támogatási mértéke kisvállalkozások esetén 45-80 %, középvállalkozások esetén 35-75 %, nagyvállalatok esetén 15-65 % lehet.

A támogatás mértéke és aránya mindkét pályázat esetén a projekt kutatás-fejlesztési és műszaki tartalmától, a pályázó vállalkozás KKV törvény szerinti besorolásától, valamint a fejlesztés megvalósításának helyétől függ, ezért pontosan csak a részletek ismeretében határozható meg!

A pályázatok jelenleg ismert főbb feltételeit az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

GINOP-2.1.7-2015 
Prototípusfejlesztés
GINOP-2.1.1-2015
Vállalati K+F+I tevékenység

Pályázók köre:

 • Mikro-, kis- és középvállalkozások
  (agrárvállalkozások is)

Pályázók köre:

 • Gazdasági társaságok
  (nagyvállalatok és agrárvállalkozások is)

Milyen formában pályázható:

 • Csak egyedül

Milyen formában pályázható:

 • Egyedül vagy konzorciumban is

Milyen célra lehet pályázni?

Új termék vagy szolgáltatás kifejlesztésre

Milyen célra lehet pályázni?

Új termék vagy szolgáltatás kifejlesztésre, valamint az iparszerű hasznosításához, piacra viteléhez szükséges műszaki-technikai eszközökre

Mit tartalmazhat a fejlesztés?

Bér- és anyagköltséget, K+F szolgáltatást, tárgyi eszköz és immateriális eszköz beszerzést (korlátozottan), kiállítási vagy vásári részvételt.

Mit tartalmazhat a fejlesztés?

Bér- és anyagköltséget, K+F szolgáltatást, tárgyi eszköz és immateriális eszköz beszerzést, kiállítási vagy vásári részvételt.

Támogatás összege: 10-50 M Ft

Támogatás összege: 50-1000 M Ft

Támogatás mértéke: 35-70 %

Támogatás mértéke: 15-80 %

Mitől függ a támogatás mértéke:

 • KKV besorolástól
 • fejlesztés megvalósítási helyétől

Mitől függ a támogatás mértéke:

 • KKV besorolásról
 • fejlesztés megvalósítási helyétől
 • projekt összetételétől

Támogatás mértékét növeli:

 • K+F tevékenységek minél magasabb aránya
 • K+F tanúsítás megléte
 • akkreditált klasztertagság
 • saját iparjogvédelmi bejelentés vagy oltalom

Támogatás mértékét növeli:

 • K+F tevékenységek minél magasabb aránya
 • K+F tanúsítás megléte
 • akkreditált klasztertagság
 • saját iparjogvédelmi bejelentés vagy oltalom

Támogatás mértékét csökkenti:

 • eszközbeszerzések magas aránya
 • fejlesztés megvalósítási helye

Támogatás mértékét csökkenti:

 • eszközbeszerzések magas aránya
 • fejlesztés megvalósítási helye
 • pályázó cég(ek) KKV besorolása

Amennyiben a részletek is érdeklik,
a pályázati kiírások jelenleg ismert tervezeteit a következő linkeken tekintheti meg:

» GINOP-2.1.7-2015 „Prototípusfejlesztés” pályázati felhívás tervezete
» GINOP-2.1.1-2015 „Vállalati K+F+I tevékenység” pályázati felhívás tervezete

A magas támogatottság miatt nagy figyelem kíséri ezeket a pályázatokat, mivel jó lehetőséget nyújtanak a kockázatosabb innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításához. Az innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenység jellemzői miatt azonban néhány sajátossággal célszerű tisztában lenni, illetve bizonyos előzetes feladatokat célszerű lenne még a pályázat elkészítése előtt elvégezni.

 • Ismerni kell a kutatás-fejlesztés és az innováció pontos meghatározását, mivel ezek alapvető befolyással vannak a projektek tartalmára, költségszerkezetére és támogatottságára. Általában elmondható, hogy a kutatás-fejlesztési projektek az innovációnál jobban támogatottak.
 • A projektek végeredménye saját fejlesztésű szellemi termék formájában is megjelenik, melyet a vállalkozások aktiválhatnak. Ez jelentősen növeli a cégértéket, de megvalósítása iparjogvédelmi eljárást is igényelhet. 
 • A K+F+I pályázatok az átlagosnál kidolgozottabb pályázati dokumentációt, és nagyobb felkészültséget igényelnek a pályázati eljárás, és különösen a megvalósítás során. A hatékony megvalósításban ezért innovációs és iparjogvédelmi szakértő bevonása sokat segíthet.  

Hogyan lehet hatékonyan felkészülni ezekre a pályázatokra?

K+F tanúsítvány megszerzése
Az egyik legfontosabb teendő az ún. K+F tanúsítás megszerzése, a tanúsítási procedura sikeres lebonyolítása a pályázat tárgyát képező fejlesztésére.
A tanúsítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) folytatható le, a fejlesztés és a pályázat benyújtása előtt. Az SZTNH által kibocsátott K+F tanúsítványt, igazolja, hogy a tervezett fejlesztés a hatályos jogszabályok szerinti kutatás-fejlesztési tevékenység, amelyet a kérelmező saját tevékenység körében végzett fejlesztésben valósít meg. Mivel a kutatás-fejlesztési pályázatok esetén ez alapvető feltétele, és a pályázati rendszer köteles elfogadni a tanúsítás eredményét, ezért a tanúsítás megsokszorozza a pályázatok nyerési esélyét. Bővebben a tanúsításról »

(Csak hab a tortán, hogy a K+F tanúsítás adókedvezményre is jogosít: A kutatás-fejlesztési projektek esetén adókedvezmények igénybevételével tovább lehet növelni a kedvezmények körét, a kutatás-fejlesztési projektek vissza nem térítendő támogatás feletti részével csökkenthető a társasági és a helyi iparűzési adó alapja.)

Időben történő felkészülés
Mivel a K+F+I pályázatok az átlagosnál kidolgozottabb pályázati dokumentációt, és nagyobb felkészültséget igényelnek, ezért érdemes időben elkezdeni a munkát: a feltételek, a célok és a lehetőségek vizsgálatát, az ezeknek megfelelő a projekt felállítását, a tanúsítás lebonyolítását, a műszaki, a pénzügyi és az iparjogvédelmi dokumentáció elkészítését.
Kérje kollégáink segítségét!

Társaságunk a hazai piacon egyedülálló innovációs menedzsment technológiát alakított ki, amellyel kreatív partnere tud lenni a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek megvalósításában, a K+F+I pályázati lehetőségek hatékony kihasználásában. Nálunk egy kézben van a kutatás-fejlesztési vagy az innovációs projekt felállítása, a K+F tanúsítvány megszerzése, a pályázatok teljes körű lebonyolítása, az iparjogvédelmi bejelentések és a szerződések elkészítése, az adókedvezmények érvényesítése. 

? Innovációs szolgáltatásunkról bővebben » Innováció menedzsment
? A K+F tanúsítási szolgáltatásunkról bővebben » K+F tanúsítás


Amennyiben érdeklik a további részleteket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!


Kiss János József, innovációs és iparjogvédelmi tanácsadó
mobil: +36-30-977-59-32, e-mail: kiss.janos.jozsef@glosz.hu

Glósz Andrea, ügyvezető
mobil: +36-30-992-61-56, e-mail: glosz.andrea@glosz.hu

Kissné Pap Krisztina tanácsadó,
mobil: +36-(30)-352-33-05, e-mail: kissne.pap.krisztina@glosz.hu

K+F

Innováció

pályázat

GINOP

vállalkozás

Oszd meg másokkal is!
Visszahívás kérése

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Kérjük adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt elérhetőségén.


Ajánlat kérése

Segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors ajánlatunkat! Kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Ajánlatkérés

Hírlevél feliratkozás

Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy azonnal értesülhessen a legfrissebb híreinkről, pályázati lehetőségekről!Elfogadom az oldal felhasználási feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
K+F és iparjogvédelmi tanácsadás

Az alábbi linkről letölthető díjtáblázatunk K+F és iparjogvédelmi tanácsadási feladatokhoz. Kérdés esetén kérje tanácsadóink segítségét a kapcsolat menüpontban.

Letöltöm

  Válasszon szolgáltatásaink közül!

Tájékozódjon a lehetőségekről, és keresse tanácsadóinkat.

 • Forrásszerzés
 • Bankkapcsolatok optimalizálása
 • Kontrolling rendszer és módszertan
 • K+F tanúsítás
 • Kereskedői szolgáltatások
 • Pénzügyi projektmenedzsment
 • Innováció menedzsment
 • JLO