Gazdálkodás
a pénzügyi adottságokkal
és lehetőségekkel

Facebook linkedin Twitter

Kérdése van? Telefon: +36 1 302 4443

Menüpontok
Hírlevél
66. szám - 2016-05-13

Meghirdetésre került a közép-magyarországi prototípusfejlesztési pályázat - VEKOP-2.1.7-15

Meghirdetésre került a Közép-Magyarországi Régióban is a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázatok újabb kiírása - VEKOP-2.1.7-15 - Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

A VEKOP-2.1.7-15 kódszámú „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című pályázat megnyitásával teljes körűvé váltak a közép-magyarországi vállalkozások innovációs pályázati lehetőségei. Ez a pályázat új vagy módosított termékek, technológiák és/vagy szolgáltatások kifejlesztéséhez nyújt, 35-70 %-os arányban, 10-80 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást, a Közép-Magyarországi Régióban. A pályázatok 2016. június 13. napjától 2016. július 15. napjáig nyújthatók be első alkalommal.

VEKOP - prototípus-innováció pályázat

Május második hetében végre meghirdetésre került a Közép-Magyarországi Régióban is a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázatok újabb kiírása, 6 milliárd forintos kerettel. A VEKOP-2.1.7-15 kódszámú pályázat az új vagy módosított termékek, technológiák és/vagy szolgáltatások piacra viteléhez szükséges végső formájának, a pályázati kiírás megfogalmazása szerint prototípusának, kialakításához nyújt vissza nem térítendő támogatást. A pályázat jó lehetőség azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a kínálatuk bővítéséhez szükséges termék- vagy szolgáltatásfejlesztési költségeikhez szeretnének támogatást kapni. A pályázat fókuszában a fejlesztési költségek támogatása áll. Így ebben a pályázatban csak a fejlesztési feladatok megvalósításához és/vagy a fejlesztés keretében létrehozott új termékek és szolgáltatások piacra viteléhez közvetlenül szükséges eszközök beszerzése lehetséges.

A pályázat előnye, hogy kisebb (akár már 30-40 millió forint összegű) fejlesztések is támogathatók, és a pályázaton induló vállalkozások is részt vehetnek!

A pályázat részletei:

 • Kik pályázathatnak: Mikro-, kis- és középvállalatok, az egyéni vállalkozók kivételével. Ki vannak zárva a negatív saját tőkével rendelkező vállalatok, és csak 50 millió forintnál nagyobb támogatási összegre pályázathatnak azok a vállalatok, amelyek esetén a tervezett projekt költsége kisebb az utolsó lezárt üzleti év árbevételénél. Figyelem! A pályázaton csak a Központi Régióban (Budapest, Pest megye) működő vállalkozások vehetnek részt.
 • Elnyerhető támogatási összege: Induló vállalkozás esetén 10 millió és 50 millió forint között. Nem induló vállalkozás esetén 10 millió és 80 millió forint között.
 • Támogatás aránya: Kísérlet fejlesztés esetén 35-45 % (eredmények széleskörű terjesztése esetén (50-60 %). Csekély összegű támogatás esetén 70 %. Eszköz beszerzés esetén 45-55 %-ig (településeként eltérő). Tanácsadási szolgáltatás esetén 50 %.
 • Támogatható tevékenységek, elszámolható költségek: Önállóan csak a kísérleti fejlesztés (prototípus kialakítás) költségei támogathatók (bér- és anyagköltség, külső szolgáltatások). Minden más csak akkor támogatható, ha a támogatott fejlesztésben van kísérleti fejlesztés. Így a kísérleti fejlesztéshez kapcsolódóan támogatható az eszközök és az immateriális javak beszerzése, a fejlesztés megvalósításába bevonásra kerülő termelő eszközök időarányos értékcsökkenése. A projekt előkészítési és a projektmenedzsment költsége. Az iparjogvédelmi szolgáltatás. A kiállításon és a vásáron való megjelenés költsége. A nyilvánosság biztosításával kapcsolatos költségek, valamint a projekthez igénybevett innovációs menedzsment tanácsadási költségek. A Budapesten megvalósításra kerülő fejlesztések esetén eszközök és immateriális javak beszerzése nem támogatható.
 • Megvalósítás és vállalások: A támogatott fejlesztést 24 hónap alatt kell megvalósítani. A pályázónak vállalnia kell a fejlesztés célját képező prototípus létrehozását (adott esetben a fejlesztési eredmények széles nyilvánossághoz való eljuttatását), valamint a fejlesztés során megvalósított új termékből és/vagy szolgáltatásból, illetve az új technológia hasznosításából, az elnyert támogatás 30 %-át meghaladó árbevétel elérését, a fejlesztés befejezését követő 2 évben.

Példák a pályázat szerint támogatható projektekre:

1. példa: A pályázó társaság eddig nem gyártott új termékkel kívánja bővíteni kínálatát. A pályázott projekt keretében lehetősége van az új termék kifejlesztéséhez szükséges költségek támogatására. A pályázat arra is lehetőséget ad, hogy az új termék gyártásához szükséges eszköz is beszerzésre kerüljön, amennyiben a pályázó társaság nem rendelkezik ilyen eszközzel, és az új termék gyártása az új eszköz beszerzése nélkül nem lenne lehetséges. Ha a fejlesztés során olyan új eszköz kerül beszerzésre, amely a termelésben is hasznosításra kerül, akkor az eszköz projekt megvalósítási időszakára arányos értékcsökkenés kerülhet elszámolásra a fejlesztésben.

2. példa: A pályázó társaság meglévő termelési kapacitásai kihasználását szeretné javítani, amihez kínálatának új termékkel történő bővítése, új termékek kifejlesztése lenne szükséges. Ehhez azonban saját fejlesztési kapacitásai mellett, a fejlesztésben külső közreműködők bevonása, adott esetben know-how beszerzése is szükséges. A pályázatban lehetősége van az új termék fejlesztése során felmerült saját költségei (bér- és anyagköltség) mellett a fejlesztésbe bevont külső közreműködők költségeinek elszámolására, a fejlesztéshez beszerzett know-how vételárának elszámolására is. 

A pályázatok benyújtása 2016. június 13. napjától lehetséges,
és az első értékelési kör 2016. július 15. napján kerül lezárásra.

Hogyan lehet hatékonyan felkészülni ezekre a pályázatokra?

K+F tanúsítvány megszerzése
Az egyik legfontosabb teendő az ún. K+F tanúsítás megszerzése, a tanúsítási procedura sikeres lebonyolítása a pályázat tárgyát képező fejlesztésére.
A tanúsítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) folytatható le, a fejlesztés és a pályázat benyújtása előtt. Az SZTNH által kibocsátott K+F tanúsítványt, igazolja, hogy a tervezett fejlesztés a hatályos jogszabályok szerinti kutatás-fejlesztési tevékenység, amelyet a kérelmező saját tevékenység körében végzett fejlesztésben valósít meg. Mivel a kutatás-fejlesztési pályázatok esetén ez alapvető feltétele, és a pályázati rendszer köteles elfogadni a tanúsítás eredményét, ezért a tanúsítás megsokszorozza a pályázatok nyerési esélyét. Bővebben a tanúsításról »

(Külön előny, hogy a K+F tanúsítás adókedvezményre is jogosít: A kutatás-fejlesztési projektek esetén adóalap-kedvezmények igénybevételével tovább lehet növelni a kedvezmények körét, a kutatás-fejlesztési projektek vissza nem térítendő támogatás feletti részével csökkenthető a társasági és a helyi iparűzési adó alapja.)

Időben történő felkészülés
Mivel a K+F+I pályázatok az átlagosnál kidolgozottabb pályázati dokumentációt, és nagyobb felkészültséget igényelnek, ezért érdemes időben elkezdeni a munkát: a feltételek, a célok és a lehetőségek vizsgálatát, az ezeknek megfelelő a projekt felállítását, a tanúsítás lebonyolítását, a műszaki, a pénzügyi és az iparjogvédelmi dokumentáció elkészítését.
Kérje kollégáink segítségét!

Társaságunk a hazai piacon egyedülálló innovációs menedzsment technológiát alakított ki, amellyel kreatív partnere tud lenni a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek megvalósításában, a K+F+I pályázati lehetőségek hatékony kihasználásában. Nálunk egy kézben van a kutatás-fejlesztési vagy az innovációs projekt felállítása, a K+F tanúsítvány megszerzése, a pályázatok teljes körű lebonyolítása, az iparjogvédelmi bejelentések és a szerződések elkészítése, az adókedvezmények érvényesítése. 

? Innovációs szolgáltatásunkról bővebben » Innováció menedzsment
? A K+F tanúsítási szolgáltatásunkról bővebben » K+F tanúsítás

Díjazásunk beépíthető a pályázati költségvetésébe,
ezért költségeinkre 50 %-os támogatást vehet igénybe!

Amennyiben érdeklik a további részleteket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

A pályázati felhívás részletei elérhetőek illetve letölthetőek erről a linkről
» VEKOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés


Egri Adrienn, pályázati tanácsadó
mobil: +36-30-535-48-22, e-mail: egri.adrienn@glosz.hu

Zsombók András, innovációs konzultáns
mobil: +36-30-640-35-45, e-mail: zsombok.andras@glosz.hu

VEKOP-2.1.7-15

prototípus pályázat

kutatás-fejlesztés

innováció

Közép-magyarország

Oszd meg másokkal is!
Visszahívás kérése

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Kérjük adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt elérhetőségén.


Ajánlat kérése

Segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors ajánlatunkat! Kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Ajánlatkérés

Hírlevél feliratkozás

Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy azonnal értesülhessen a legfrissebb híreinkről, pályázati lehetőségekről!Elfogadom az oldal felhasználási feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
K+F és iparjogvédelmi tanácsadás

Az alábbi linkről letölthető díjtáblázatunk K+F és iparjogvédelmi tanácsadási feladatokhoz. Kérdés esetén kérje tanácsadóink segítségét a kapcsolat menüpontban.

Letöltöm

  Válasszon szolgáltatásaink közül!

Tájékozódjon a lehetőségekről, és keresse tanácsadóinkat.

 • Forrásszerzés
 • Bankkapcsolatok optimalizálása
 • Kontrolling rendszer és módszertan
 • K+F tanúsítás
 • Kereskedői szolgáltatások
 • Pénzügyi projektmenedzsment
 • Innováció menedzsment
 • JLO