Gazdálkodás
a pénzügyi adottságokkal
és lehetőségekkel

Facebook linkedin Twitter

Kérdése van? Telefon: +36 1 302 4443

Menüpontok
2014.10.27

Elektronikus aláírás a pályázatokhoz!

A 2014. október 10-én közzétett pályázati felhívásokban megjelent több új feltétel, illetve eddig nem alkalmazott megoldás. Az egyik fontos újdonság az elektronikus aláírás használata.

A 2014. október 10-én közzétett pályázati felhívásokban megjelent több új feltétel, illetve eddig nem alkalmazott megoldás. Az egyik fontos újdonság az elektronikus aláírás használata.

 

A hazai vállalkozások jelentős része ugyan ma még nem rendelkezik minősített elektronikus aláírással, de ez a jövőben várhatóan megváltozik. A 2014. október 10-ével kiírásra kerülő új pályázati lehetőségek ugyanis lehetőséget adnak a pályázatok kizárólag elektronikusan történő beadására, amennyiben a pályázó társaság rendelkezik minősített elektronikus aláírással.

A minősített elektronikus aláírás egy olyan - fokozott biztonságú - elektronikus aláírás, amelyet az aláíró az aláírás-létrehozó eszközzel hozott létre, és amelynek hitelesítése céljából minősített tanúsítványt bocsátottak ki. A minősített elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentum teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül. Ehhez szükséges egy chipkártya, egy kártya olvasó és egy szoftver, amely elkészíti az aláírást és a kódolást. Minősített tanúsítványt kizárólag azok a szolgáltatók bocsáthatnak ki, amelyeket a Hírközlési Főfelügyelet minősített szolgáltatóként vett nyilvántartásba. Minősített hitelesítés-szolgáltatók: NetLock Kft., T-Systems (MATÁV Rt.), Microsec Számítástechnikai Fejlesztő Zrt. (e-szigno). Az elektronikus aláírás költsége jellemzően két részből tevődik össze,  az elektronikus aláíró eszköz és illesztő egység beszerzése egyszeri kiadást jelent, míg  az elektronikus aláírás tanúsítása, illetve annak fenntartása a tanúsítvány típusától és biztonsági fokozatától függően havi vagy éves díj formájában jelentkezik. Az aláírás csomagok ára attól függően is változik, hogy havonta hány db aláírást készítünk el vele. A legkisebb csomag általában 25.000 forint.

Figyelembe véve, hogy a pályázati rendszer is fokozottan elmozdul a teljes elektronizálás felé, várható, hogy az elkövetkező időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni ebben a rendszerben is az elektronikus aláírás szerepe.


Budapest, 2014. október 27.

Oszd meg másokkal is!
Visszahívás kérése

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Kérjük adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt elérhetőségén.


Ajánlat kérése

Segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors ajánlatunkat! Kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Ajánlatkérés

K+F és iparjogvédelmi tanácsadás

Az alábbi linkről letölthető díjtáblázatunk K+F és iparjogvédelmi tanácsadási feladatokhoz. Kérdés esetén kérje tanácsadóink segítségét a kapcsolat menüpontban.

Letöltöm

Hírlevél feliratkozás

Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy azonnal értesülhessen a legfrissebb híreinkről, pályázati lehetőségekről!Elfogadom az oldal felhasználási feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
  Válasszon szolgáltatásaink közül!

Tájékozódjon a lehetőségekről, és keresse tanácsadóinkat.

  • Forrásszerzés
  • Bankkapcsolatok optimalizálása
  • Kontrolling rendszer és módszertan
  • K+F tanúsítás
  • Kereskedői szolgáltatások
  • Pénzügyi projektmenedzsment
  • Innováció menedzsment
  • JLO