Gazdálkodás
a pénzügyi adottságokkal
és lehetőségekkel

Facebook linkedin Twitter

Kérdése van? Telefon: +36 1 302 4443

Menüpontok
2017-12-04

Igaz, hogy a K+F projektje költségeinek
10-20%-át pályázat nélkül is megnyerheti?

A kutatás-fejlesztés adókedvezménye jelentős lehet

A K+F audit az adózási kockázat csökkentésének kevéssé ismert lehetősége. Eredménye nem csak adómegtakarítás, hanem hatékonyabb projekttervezés. Ezzel akár 15 %-al alacsonyabb lehet a projekt bekerülési költsége, a lebonyolítás módszeres nyomon követése pedig 20 %-al kedvezőbb projekt megvalósítási költséggel járhat.

 

K+F adókedvezmény és projektköltség

A hazai adótörvények a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektekhez kapcsolódóan régóta kedvezményeket biztosítanak. Ezek jelenleg három adónemet érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot és a szociális hozzájárulási adót. Az így elérhető kedvezmények nagysága akár az adott kutatás-fejlesztési projekt teljes volumenének 9-10 százalékát is elérheti függetlenül a vállalkozás méretétől és a projekt megvalósítási helyétől, ezért a pályázati rendszerből kiszoruló vállalkozások részére is támogatási lehetőséget jelentenek. A jogosult vállalkozások jelentős része mégis vonakodik ezek igénybevételétől, mert félnek az adózási kockázattól. Pedig nincs miért. Megfelelő előkészítés mellett a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adózási kockázat a vállalkozások számára is könnyen elérhető jogi eszközökkel minimalizálható.

Kutatás-fejlesztés projekt előzetes minősítése

Ma bármely vállalkozás kérheti kutatás-fejlesztési projektje előzetes minősítését. Ezt a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (népszerű nevén az Innovációs Törvény) rendelkezései alapján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (a továbbiakban: SZTNH) végzi el közigazgatási eljárásban a vállalkozás által benyújtott dokumentáció alapján. Amennyiben az SZTNH jogerős határozatában kutatás-fejlesztésnek minősíti a vállalkozás projektjét, akkor azt más hatóságnak is (az adóhivatalt is beleértve) kutatás-fejlesztésnek kell tekintenie. Erre vonatkozóan az SZTNH határozatot hoz, amelyet írásban közöl a kérelmező vállalkozással. Az eljárás gyors, a kérelem elbírálása mindössze 30 naptári nap, és néhány tízezer forint szolgáltatási eljárási díjat kell fizetni.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala három szempont teljesülését vizsgálja:

 1. a minősíteni kívánt projekt vagy projektrész az Innovációs Törvény alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek tekinthető-e.
 2. amennyiben igen, úgy milyen a kutatás-fejlesztési tevékenység lehetséges típusainak (alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés) projekten belüli aránya.
 3. a tervezett kutatás-fejlesztési tevékenységet a kérelmező saját tevékenység körében végzi-e el.

Az adózási kedvezmények érvényesítéséhez a három szempont egyidejű teljesülése szükséges. Ugyanakkor a kérelmező bármelyik szempont önálló minősítését is kérelmezheti.

2018-tól a vállalkozások tevékenysége is K+F tevékenységként minősíthető

Jelenleg csak projektek vagy projektrészek tanúsítása kérhető. A bejelentett jogszabályi változások viszont 2018-tól már a vállalkozások tevékenységének minősítését is lehetővé teszik, így a tanúsított cégek teljes kutatás-fejlesztési tevékenysége tanúsítottá válhat, a tanúsítást nem kell minden projektre önállóan kezdeményezni. 2017-től már nemcsak a jövőbeni, hanem a befejezett, vagy a folyamatban lévő kutatás-fejlesztési projektek szakértői véleményezése is kérhető, ha az érintett projekttel kapcsolatban még nincs folyamatban adóhatósági vizsgálat. Ez nagy biztonságot adhat azoknak a vállalkozásoknak, akik tanúsítás nélkül vettek igénybe kutatás-fejlesztés adókedvezményeket. Rendezhetik a dokumentációt vagy akár önellenőrzést is végrehajthatnak, ha a szakértői eljárásban az SZTNH nem minősítené kutatás-fejlesztésnek projektjüket. Ez a folyamat jól működik, mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Az adózási kockázat csökkentésnek további elemei

A kutatás-fejlesztési tanúsítás ugyanakkor az adózási kockázat csökkentésnek csak ez egyik, bár alapvetően meghatározó eleme. Ennek minimálisra csökkentése a tanúsításon kívül, a tanúsított projekt megvalósításának szakszerű dokumentálását is igényli. Az adóigazgatási eljárásokban ugyanis az is vizsgálat tárgyát képezi, hogy az adózó valóban a tanúsított projektet hajtotta végre. Ehhez három további feltételt célszerű megvalósítani:

 • A K+F projektek megvalósításáról érdemes külön projektdossziét vezetni a megvalósítás során keletkező dokumentumok másolataival. Ehhez kiindulási alapként használható a tanúsítási eljáráshoz készített munkaterv. Ebben a tervezett feladatok sorrendje, erőforrás-felhasználása és várható költségei szerepelnek, így a megvalósítás során a projekt lebonyolítása („művezetése”) olajozottabb lesz. Ez a tartalomjegyzéke lehet a megvalósítás során keletkező (műszaki, jogi, számviteli) dokumentumoknak is.
 • A kutatás-fejlesztési projektek kiadásait, költségeit és ráfordításait célszerű önálló költséghelyen könyvelni és nyilvántartani. Ez egyszerűsíti az adózási kedvezmények kiszámítását, a számítás hatósági ellenőrzését. Másrészt egyértelművé teszi az aktiválás alapját, amennyiben a társaság a létrejövő eredményt a mérlegbeszámolóban saját eszközként meg kívánja jeleníteni. Végül a vállalatvezetők látják majd, hogy milyen alapról kell vizsgálni a kutatás-fejlesztési befektetés jövőbeni megtérülését.
 • A K+F projektek sikeres befejezése alapján rögzíteni kell az eredményt, szakzsargon szerint az eredményterméket (új termék receptje, kifejlesztett gép tervdokumentációja, új gyártási technológia, stb.). Ennek hiányában nem igazolható a sikeres befejezés, de ami még rosszabb, nem is vehető vagy adható használatba a kutatás-fejlesztési eredmény.

Közel 200 kutatás-fejlesztési projekt sikeres tanúsítása után az a tapasztalatunk, hogy ezekkel az intézkedésekkel minimalizálható a kutatás-fejlesztési projektek adózási kockázata, és jelentős mértékben javítható azok hatékonysága. A K+F audit előkészítése során végrehajtott hatékony projekttervezéssel mintegy 15 százalékkal lehetett csökkenti a projektek bekerülési költségeit, a lebonyolítás módszeres nyomon követése révén 20 százalékkal a projekt megvalósítási költségét. Ezek elég jelentős közvetett hatásnak tekinthetők az elérhető 10% adókedvezmény mellett.

(A K+F tevékenységhez kapcsolódó adózási kockázat tehát egyszerűen, jól szabályozott jogi eszközökkel, közigazgatási eljárásokra alapozva, nagyon jó hatékonysággal kezelhető. Társaságunk örömmel támogatja partnerei költségcsökkentő projektjeit és azok utókövetését is).

kutatás-fejlesztés

k+f tanúsítás

adókedvezmény

projekt dokumentálás

Oszd meg másokkal is!
Visszahívás kérése

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Kérjük adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt elérhetőségén.


Ajánlat kérése

Segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors ajánlatunkat! Kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Ajánlatkérés

K+F és iparjogvédelmi tanácsadás

Az alábbi linkről letölthető díjtáblázatunk K+F és iparjogvédelmi tanácsadási feladatokhoz. Kérdés esetén kérje tanácsadóink segítségét a kapcsolat menüpontban.

Letöltöm

Hírlevél feliratkozás

Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy azonnal értesülhessen a legfrissebb híreinkről, pályázati lehetőségekről!Elfogadom az oldal felhasználási feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
  Válasszon szolgáltatásaink közül!

Tájékozódjon a lehetőségekről, és keresse tanácsadóinkat.

 • Forrásszerzés
 • Bankkapcsolatok optimalizálása
 • Kontrolling rendszer és módszertan
 • K+F tanúsítás
 • Kereskedői szolgáltatások
 • Pénzügyi projektmenedzsment
 • Innováció menedzsment
 • JLO